Jak Wiedeń, to Tort Sachera. A jak Tort Sachera to … setki różnych kawiarni i restauracji. Gdzie w Wiedniu zjeść ten najlepszy, oryginalny Tort Sachera? Zobaczcie!
Gdzie w Wiedniu zjeść najlepszy Tort Sachera?
Tort Sachera – krótka historia
Kultowy Tort Sachera – jedno z najsłynniejszych ciast świata – został stworzony w 1832 roku przez zaledwie 16-letnigo (!!) kucharza Franza Sachera, specjalnie dla gości jednego z austriackich książąt. Tort co prawda całkiem smakował gościom, ale początkowo nie zdobył zbyt wielkiej popularności.
Dopiero syn Franza, Eduard, wypromował tort na jeden z najsłynniejszych austriackich przysmaków, podając go w swoim nowo wybudowanym Hotelu Sacher. Hotel po jakimś czasie zbankrutował a syn Eduarda (również Eduard) zatrudnił się w cukierni Demel, przekazując jej prawa do wyłącznej sprzedaży tortu.
Przed II wojną światową Hotel Sacher przeszedł w ręce nowych właścicieli. Przez lata między hotelem a cukiernią Demel trwała walka o nazwę „Tort Sachera“. Dziś wyłącznie Hotel Sacher może sprzedawać ciasto pod nazwa „Oryginalny Tort Sachera“.
Gdzie w Wiedniu zjeść najlepszy Tort Sachera?
Po tym krótkim wstępie nie będzie dla Was niespodzianką gdy powiem, że pierwszy, najlepszy i „oryginalny“, bo jako jedyny przygotowywany według pierwszej receptury z 1832 roku Tort Sachera zjecie wyłącznie w kawiarni Hotelu Sacher. W upalne dni możecie usiąść w przyulicznym ogródku, w chłodniejsze – w pięknych, czerwono – złotych wnętrzach kawiarni.
Czekoladowe ciasto (5,90 euro), pokryte cienką warstwą wysokiej jakości dżemu morelowego a następnie gorzką czekoladą (podobno polewa jest tworzona z trzech gatunków czekolady), najlepiej smakuje w towarzystwie bitej śmietany bez cukru oraz cappuccino posypanego kakao (ok. 5,5 euro). Każdy kawałek jest udekorowany czekoladowym krążkiem z napisem Hotel Sacher Wien.
Tort Sachera w różnych rozmiarach możecie także przywieźć ze sobą do domu, kupując go w sacherowskim sklepiku tuż obok kawiarni lub na wiedeńskim lotnisku (ale nie trzymajcie go w lodówce! Idealna temperatura dla niego to 16-18 stopni).
Ciekawostka #1: Rocznie Hotel Sacher produkuje ok. 360 tysięcy tych ciast.
Ciekawostka #2: 5 grudnia w Austrii obchodzony jest Narodowy Dzień Tortu Sachera.
A Wy, próbowaliście Tortu Sachera? Jak Wam smakował?
Dajcie znać w komentarzu! 🙂
Przykro mi ale torcik nie wywołał efektu wow.
co kto lubi 😉