Nie wiem jak u Was, ale u mnie żadna wycieczka nie może obejść się bez kulinarnych „must-have“ danego miejsca. Wiednia nie można opuścić bez spróbowania kultowego Tortu Sachera, wszechobecnego wafelka Manner, Wursta oraz oczywiście… Wienner Schnitzla, czyli sznycla po wiedeńsku. Gdzie w Wiedniu zjecie tego najlepszego?
Wiedeń: najlepszy sznycel po wiedeńsku
W poszukiwaniu najlepszego w Wiedniu sznycla po wiedeńsku koniecznie zajrzyjcie do FIGLMULLER.
W mieście znajdziecie dwie restauracje tej sieci – na Wollzeile 5 oraz naBäckerstrasse 6. Obydwa lokale są bardzo blisko siebie, z tą różnicą, że pierwsza charakteryzuje się luźniejszym, mniej restauracyjnym (w rozumieniu białe obrusy) klimatem.
Ważne: miejsce (szczególnie na kolację) warto rezerwować z wyprzedzeniem, ale często stolik można też dostać „z ulicy“ (mi się udało) 🙂
Wiedeń: najlepszy sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku w Figlmüller
Karta w Figlmüller jest dosyć bogata, zarówno od strony dań jak i serwowanych piw i win. Ja zdecydowałam się na klasycznego Wienner Figlmüller Schnitzel – restauracja szczyci się tym, że wykonuje go od ponad 110 lat!
Rzeczywiście, 30-centymetrowy sznycel Figlmüller jest świetnie przyrządzony – z chrupiącą panierką, w środku delikatny, idealnie wysmażony, o jednolitym, złocistym kolorze. W duecie do sznycla (14,90 euro) koniecznie zamówcie przepyszną sałatkę ziemniaczaną (4,70 euro) i lokalne piwo (od 3 euro wzwyż) lub domowe wino (3,50 euro za kieliszek).
Smacznego! 🙂
Czy to jest kotket dla jednej osoby ?!
to zależy 😀 dla faceta pewnie tak, dla mnie 3 kęsy były wystarczające 😉
Wieprzowy nie może być Wiener Schnitzel (co zresztą widać na karcie) 😉
You got me! 🙂 Poprawiam :))