Azja Foodie Indonezja Lifestyle

Foodie: Kuchnia indonezyjska – 10 dań które trzeba spróbować!

Kuchnia indonezyjska nie zdobyła (póki co!) szalonej popularności w Polsce. Jest wiele restauracji serwujących dania tajskie, hinduskie, wietnamskie czy japońskie i z tymi smakami zdążyliśmy się już nieco zapoznać. Indonezja

nadal pozostaje nieco tajemnicza w kontekście kulinarnym. Co zjeść w Indonezji i jak … połapać się w nazwach?

 

Kuchnia indonezyjska: 10 dań które trzeba spróbować!

Na pewno znasz ten scenariusz. Przyjeżdżasz do Azji. Chcesz jak najszybciej spróbować lokalnego jedzenia, poznać tamtejsze dania, odkryć nowe, zaskakujące, smakowe połączenia. Zerkasz na stojącą koło najbliższego warunga (w Indonezji tak określa się uliczne bary z jedzeniem) tablicę … i totalnie nic nie rozumiesz. Litery niby się zgadzają, ale nazw jest tyle, że ciężko spamiętać a tym bardziej – dojść co jest czym. Można iść na żywioł i zamówić w ciemno … lub sprawdzić nieco wcześniej, czego możemy spodziewać się zamawiając „rawon”, „nasi goreng” czy też „bakso”.

Na początek mały słowniczek 🙂 Jest kilka słów związanych z kuchnią, które dobrze mieć opanowane przed wyjazdem do Indonezji – ułatwi to nam poruszanie się po karcie dań:

Goreng – czyli smażony. Wszystko, co będzie miało w nazwie goreng, przyjdzie z patelni.

Nasi – ryż. Możemy spodziewać się tego słowa równie często, bo Indonezyjczycy uwielbiają ryż.

Mie lub Mee – makaron

Ayam – kurczak

Soto – zupa

Sambal – sos na bazie chilli. Można się spodziewać, że będzie pikantnie!

Zobacz też: wyprawa do Indonezji – film

 

A teraz kilka słów o 10 najbardziej popularnych daniach kuchni indonezyjskiej, zdecydowanie wartych wypróbowania: 

Nasi Goreng – dosłownie oznacza „smażony ryż”. Składa się ze smażonego ryżu w połączeniu z indonezyjską mieszanką przypraw. Do tego dochodzą sezonowe warzywa, sadzone lub zmieszane jajko, czasem jakiś rodzaj mięsa oraz chilli (mimo to danie nie jest pikantne). Nasi goreng, obok Mie Goreng i Gado-Gado jest najbardziej popularnym daniem w Indonezji – znajdziemy je wszędzie. Jest też dosyć tanim i bezpiecznym daniem – zamawiając je, najczęściej wiemy, czego możemy się spodziewać, co nie zawsze jest takie oczywiste 🙂 Nasi goreng nie może niestety konkurować z perełkami kuchni tajskiej czy indyjskiej, jednak mimo to jest przyjemną propozycją. Nasi goreng możemy znaleźć również w równie smacznej wersji z makaronem, jako mie goreng.

Nasi Goreng jedzenie w indonezji    Mie Goreng jedzenie w indonezji

Gado-gado – Mix sałaty, pomidorów, ogórka, tofu i gotowanego jajka, polana przepysznym sosem z orzeszków ziemnych (ten sos to chyba najlepszy dodatek do dań w Indo. Obłędny! Próbujcie śmiało wszystkiego, co ma go w swoim składzie). Do Gado-gado czasem dorzucane są chipsy krewetkowe (tłuste ale turbosmaczne!).

Gado Gado sałatka - jedzenie w Indonezji

Sate ayam – Sate (lub satay) Ayam (znaczy kurczak), to pyszne, soczyste szaszłyki z kurczaka (marynowane długo przed grillowaniem na węglu), serwowane w parze z nieziemsko dobrym dipem z orzeszków.  Sate ayam znajdziemy w wielu azjatyckich krajach, ale nigdzie nie jest tak dobre, jak w Indonezji (mówi się z resztą, że danie oryginalnie wywodzi się z Jawy – zobacz też: Wycieczka na wulkan Bromo / Java lub Galeria zdjęć – Jawa).

Sate Ayam - sataye, jedzenie w Indonezji

Nasi Padang  – jedno z najbardziej popularnych dań w Indonezji: turboaromatyczna mieszanka ryżu z sosem ze świeżej pasty curry i mleczka kokosowego, doprawionym korzeniem galangal, liśćmi limonki kaffir, czosnkiem, szalotką i całą gamą ziół. Podawana z najróżniejszymi dodatkami – mięsem, rybą, warzywami. Taki mini „all you can eat”. Wywodzi się z Padang w zachodniej Sumatrzei często jest serwowane z talerzykiem ryżu

Nasi Padang kuchnia indonezyjska

Rawon – czyli czarna, wołowa zupa zrobiona z wołowiny oraz czarnych orzeszków keluak (smakują troszkę jak czekolada ale są bardziej orzechowe) z dodatkiem przypraw. Ma bardzo intensywny smak. Rawon jest często serwowany z ryżem, sosem sambal i sokiem z limonki.

Zupa Rawon - danie indonezyjskie

Ayam goreng – znając już krótki słowniczek sprawa jest prosta. Ayam = kurczak, goren = smażony. Brzmi banalnie, ale smakuje wyśmienicie – dobrze zrobiony ayam goreng jest mega chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku.  KFC się chowa 🙂 Ayam goreng jest często serwowany z pikantnym sosem sambal.

Ayam Goreng kuchnia indonezja

Soto Betawi – Danie typowe dla Jakarty, więc będąc tam, koniecznie musicie go spróbować. Soto Betawi to zupa na bazie marynowanej w trawie cytrynowej wołowiny, z dodatkiem krowiego mleka, kremowego mleczka kokosowego i warzyw (kapusta, pomidory, szalotka, galangal, czosnek). Często serwowana z ryżem na osobnym talerzyku.

Soto Betawi zupa kuchnia indonezja

Soto Mie – jedna z najbardziej popularnych zup w Indonezji. Jest robiona na bazie rosołu z kurczaka lub wołowiny i podawana z makaronem, kurkumą (stąd żółtawy kolor) i krojonymi spring rollsami.

Soto Ayam indonezja

Bakso – czyli delikatne w smaku klopsiki z dodatkiem mąki z tapioki, podawane w rosole z kurczaka z dodatkiem makaronu, młodego szczypiorku, selera oraz sambal – indonezyjskiego sosu na bazie chilli. Podobno bardzo lubi je Barack Obama, który przez jakiś czas wychowywał się w Jakarcie.

bakso-mini

Gorengan – prosta i tania stretfoodowa przekąska, którą można znaleźć na każdym rogu. Za niewiele ponad złotówkę można kupić ok. 5 sztuk – do wyboru mamy między innymi tofu, tempe, banana, słodkiego ziemniaka (mój ulubiony!) oraz manioka.

Gorengan jedzenie indonezja kuchnia

 

Zobacz też:

Kiedy jechać do Indonezji? 

Raja Ampat – Papua Zachodania – zdjęcia

Bali – Ubud i okolice – zdjęcia 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Emi
    Listopad 21, 2016 at 05:52

    Gado gado i lotek to dwie różne potrawy. Gado2 jest z jajkiem, lotek bez, inne są też warzywa, z których się składają. Pozdrowienia z Jawy 🙂

    • Reply
      wandergirl
      Listopad 21, 2016 at 08:21

      Hej Emi!
      Dziękuję! Musiałam znaleźć sprzeczne informacje. Już zmieniam! 🙂

  • Reply
    RebeccaKeype
    Grudzień 2, 2016 at 16:43

    please check out my pics

  • Leave a Reply